Slimme mobiliteitshubs als gamechangers in verkeer en vervoer

Dit document is het eerste resultaat (D2.1) van SmartHubs WP2 "Beoordeling van de stand van de praktijk". Dit rapport heeft twee hoofddoelen. De eerste doelstelling is het definiëren van mobiliteitsknooppunten en het geven van een literatuuroverzicht. Er is gekeken naar de impact en praktijk van mobiliteitshubs over de hele wereld vanuit verschillende gezichtspunten om zo een raamwerk te creëren voor een multidimensionale topologie van mobiliteitshubs. Het tweede doel is om een interactief open data platform te creëren dat een makkelijke “expert crowd” mapping van operationele en geplande mobiliteitshubs.
Achtergrond
Kunnen mobiliteitsknooppunten, locaties op straat met een verscheidenheid aan gedeelde mobiliteitsopties zoals elektrische fietsen en auto's, bijdragen aan inclusieve en duurzame stedelijke mobiliteit? Dit wordt onderzocht in het 3-jarige Europese project SmartHubs dat startte in mei 2021 en loopt tot april 2024. De coördinatie ligt bij TU Twente. CROW participeert in het SmartHubs project. Als u slimme mobiliteitshubs in uw stad wilt opzetten of er onderzoek naar doet, heeft het SmartHubs-project verschillende definities, categorisaties en typologieën samengevat in de eerste rapportage: 'Een multidimensionale typologie en inventarisatie van mobiliteitshubs'
SmartHubs onderzoekt of mobiliteitshubs een gamechanger kunnen zijn naar inclusieve en duurzame stedelijke mobiliteit. SmartHubs hanteert een mensgerichte benadering, waarbij alle belanghebbenden en met name personen die kwetsbaar zijn voor uitsluiting, worden betrokken. Het onderzoek vindt plaats in Living Labs in de metropoolregio Rotterdam-Den Haag, Brussel, München, Wenen en Istanbul.
Als een van de eerste uitkomsten is een SmartHubs-integratieladder ontwikkeld, waarin fysieke, digitale en democratische aspecten het gebruik en de maatschappelijke impact van mobiliteitshubs beïnvloeden.