Ontwikkelplan mobiliteitshubs West-Brabant
Ontwikkelplan voor mobiliteitshubs in West-Brabant door APPM en Goudappel in opdracht van de provincie Noord-Brabant.
Het ontwikkelplan beoogt niet een blauwdruk te zijn. Het ontwikkelplan is eerder een spiegel voor een locatie dan een strak keurslijf. Op basis van de ontwikkelde archetypen en indicatieve kentallen voor verschillende voorzieningen helpt dit ontwikkelplan in het verkrijgen van een beeld van de opgave om elk van de locaties tot een door reizigers gewaardeerde mobiliteitshub om te vormen. De uitwerking hiervan is maatwerk voor elke locatie.
Methode en uitgangspunten
Voor het opstellen van het ontwikkelplan wordt gebruik gemaakt van indicatoren voor zowel het bepalen van de potentie als van de urgentie van de hub.
Potentie
Voor het bepalen van de potentie van de hub wordt gekeken naar twee belangrijke categorieën indicatoren:
- Nabijheid: Indicatoren met betrekking tot de nabijheid van (potentiele) reizigers en bestemmingen. Op basis van het BBMA.
- Netwerk: Indicatoren met betrekking tot de plek van de hub in het mobiliteitsnetwerk
Urgentie
Op basis van een inventarisatie met alle betrokken gemeenten is zowel gekeken naar het draagvlak voor mobiliteitshubs bij belangrijke lokale stakeholders als naar mogelijke raakvlakken met andere projecten in de omgeving van de hub. De urgentie van een mobiliteitshub wordt bepaald door een combinatie van een score op beide aspecten stakeholders en raakvlakprojecten.