Zo gaan hubs er uitzien
Een logo bestaande uit een groene druppelvorm met hierop het woord ‘hub’. Zo herken je in de toekomst een HUB waar bijvoorbeeld deelfietsen te huur zijn. In opdracht het ministerie van I&W, de provincie Zeeland en de vijf grote gemeenten ontwikkelde bureau Mijksenaar een nieuwe landelijke identiteit voor deelhubs. Vaartsche Rijn in Utrecht heeft de primeur. Daar zijn op de hub deelauto’s, (elektrische) fietsen en elektrische (bak)fietsen te huren. Enschede en Vlissingen volgen binnenkort.
Mobiliteitshubs krijgen in de toekomst een consistente huisstijl, waarbij drie delen te onderscheiden zijn.
Het begint met de herkenning aan de hand van het groene logo. Het overzicht laat een de hand van pictogrammen zien wat er op de hub te vinden is aan (deel)voertuigen en andere voorzieningen zoals WC en wifi. Op borden wordt vervolgens in begrijpelijke taal uitgelegd hoe je de voorzieningen gebruikt.
De borden & bewegwijzering gebruiken een standaard-set met vierkante pictogrammen. De pictogrammen komen niet alleen terug op het instructiebord, maar ook op tegels op de grond. Vakmarkering geeft aan waar deelvoertuigen gestald staan.
Er zijn twee type hubs. Een hub is ‘compact’ wanneer alle soorten deelvervoer overzichtelijk bij elkaar geplaatst zijn. Er is dan meer overzicht, waardoor bepaalde elementen (zoals verwijsborden) niet nodig zijn. Een hub is ‘verspreid’ wanneer de soorten deelvervoer uit elkaar en/of buiten het zicht zijn geplaatst. Er is dan minder overzicht, waardoor extra elementen nodig zijn om de situatie te verduidelijken.