Autodelen 2023: aantal deelauto's stijgt met 23%
Het aantal deelauto's in Nederland is met 23% gestegen in 2023, van 6.442 in 2022 naar 7.920 deelauto's. Dat blijkt uit het jaarlijks onderzoek van CROW-KpVV.
Het onderzoek laat de ontwikkelingen zien in vier categorieën deelauto's in Nederland: roundtrip, community based, free-floating en keyless Peer-to-Peer autodelen.
- Roundtrip: de gebruiker brengt de deelauto terug naar de plek waar het voertuig is opgehaald.
- Free-floating: de gebruiker mag de deelauto achterlaten op de plaats van bestemming binnen het servicegebied.
- Community based: een vaste groep gebruikers deelt één of meerdere deelauto's die een gesloten pool vormen.
- Keyless Peer-to-Peer: het delen van een privéauto met anderen via een platform. Keyless maakt de fysieke overdracht van de autosleutel overbodig.
Stevige groei vanaf 2020
Het algehele beeld tot 2020 is een gestaag stijgende trend in aantallen deelauto’s in alle categorieën. Vanaf 2020 neemt het aantal deelauto’s sterker toe. Dat geldt met name voor roundtrip en vooral doordat deelmobiliteitsaanbieders hierin investeren.
Aantal deelauto's in Nederland
Autodelen is nog een nichemarkt, maar er zit beweging in. In het Landelijk Reizigersonderzoek 2022 bleek dat het aantal autodelers (landelijk gemiddeld) in één jaar tijd is gestegen van 4 naar 7%. In grote steden zoals Utrecht en Amsterdam ligt dit percentage nog hoger. Groei zien we niet alleen in Nederland, maar ook in onze buurlanden. In Duitsland is het aantal deelauto’s sinds 2012 sterk gestegen van iets meer dan 5.000 naar 33.930 voertuigen in 2023. En dat voor een ‘traditioneel autoland’.
Top 10 aantal deelauto’s
De top 10 van aantallen deelauto’s per gemeente in 2023 ziet er hetzelfde uit als in 2022. Alleen is in enkele gevallen de positie op de lijst veranderd. Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag voeren in dezelfde volgorde de ranglijst aan. Eindhoven en Nijmegen zijn opgeklommen naar respectievelijk plek 5 en 6.
Top 10 aantal deelauto’s per gemeente in 2023
Wanneer we kijken naar het aantal deelauto’s per 100.000 inwoners, ziet de top 10 er iets anders uit.
Top 10 aantal deelauto’s per 100.000 inwoners in 2023
Elektrificatie deelauto
Bijna de helft (48%) van alle deelauto’s in de onderzochte categorieën is elektrisch. Dit aandeel is flink gestegen ten opzichte van 2022 (37,9%). Het tempo van elektrificering ligt fors hoger dan in het Nederlandse wagenpark, waar het aandeel elektrische personenauto’s 7,1% is (peildatum 31-08-2023, bron RVO).
Beleidsdoelen
Autodelen is een deelmobiliteitsvorm die mensen in staat stelt lokaal openbaar beschikbare auto’s te reserveren en te gebruiken op elk gewenst moment en voor elke tijdsduur. Deelmobiliteit draagt bij aan verschillende beleidsdoelen, zoals het verminderen van CO2-uitstoot, verminderen van parkeerdruk in stedelijk gebied, het inclusiever inrichten van de openbare ruimte (groen, ontmoetingsplekken, ruimte voor fietsers en voetgangers), het verminderen van grondstoffengebruik, het ontsluiten van nieuwbouwlocaties op basis van STOMP, de versnelde elektrificatie van het wagenpark en het bieden van een flexibele oplossing voor de bereikbaarheid zowel in landelijk als in stedelijk gebied.
Bekijk een uitgebreide versie van dit artikel op deze pagina.