Aankondiging landelijke samenwerking mobiliteitshubs
Het Rijk en regionale overheden starten met een meerjarig, landelijk samenwerkingsprogramma mobiliteitshubs met als doel om systematisch te leren en een samenhangende aanpak op mobiliteitshubs te realiseren. De focus ligt daarbij in eerste instantie op de hubs gefinancierd in het kader van de ontsluiting woningbouw. Het samenwerkingsprogramma is daarnaast gericht op het coördineren van de verschillende hubs-initiatieven en op de afstemming met andere programma’s.
Het samenwerkingsprogramma gaat werken aan beter inzicht in gebruik, exploitatie en beheermogelijkheden, landelijke randvoorwaarden en afspraken, datadelen, kennisontwikkeling en uitwisseling. Door de inhoudelijke en procesmatige samenwerking tussen Rijk, regionale overheden en markt te versterken wordt gezorgd dat hubs een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de mobiliteitstransitie.
Waarom een nieuwe samenwerkingsprogramma mobiliteitshubs?
Hubs zijn er in veel verschillende vormen en zijn daarmee op verschillende doelgroepen en beleidsdoelstellingen gericht. Voorbeelden zijn hubs bij stationslocaties, deelmobiliteitshubs, wijkhubs, stadsrandhubs, corridorhubs. Elk type hub vraagt om een specifieke aanpak maar uiteindelijk is het belangrijk dat naast de succesfactoren en randvoorwaarden op locatieniveau ook afspraken worden gemaakt op systeemniveau om tot succesvolle hubs te komen.
Op dit moment ontbreekt een samenhangende aanpak op hubs terwijl er wel veel in wordt geïnvesteerd. Zo is in de afspraken voor het ontsluiten van de woningbouw een (voorlopig) bijdrage van IenW toegekend van ca. 500 miljoen euro, wat aangevuld wordt met een vergelijkbare regiobijdrage.
Deze hubs hebben als doel de bereikbaarheid van de woningbouwgebieden te faciliteren op een wijze die de transitie naar meer duurzame mobiliteit versnelt. Tegelijkertijd kent de ontwikkeling en exploitatie van hubs uitdagingen.
Programmateam IenW
Het programmateam mobiliteitshubs van het Ministerie van IenW is nog volop in ontwikkeling. Maar begin 2024 bestaat het programma uit de volgende enthousiaste teamleden.
- Zuhal Gül (Interim coördinator)
- Femke Laauwen (projectsecretaris, kennisontwikkeling en liaison Natuurlijk!Deelmobiliteit)
- Anna Bootsma (Data architectuur en liaison DMI)
- Iris van Gerrevink (Plan van Aanpak, community
- Jorrit Nijhuis (Vertrekkend coördinator)
De komende maanden zal het team starten met drie concrete activiteiten:
- Opstellen programmaplan
Het programmateam start met bestaande en nieuwe ideeën en behoeften die er binnen het Rijk, regionale overheden en marktpartijen zijn vast te leggen in een programmaplan. Niet alleen om concrete programmadoelstellingen te bepalen, maar vooral ook om de belangrijkste projecten op een rij te zetten die kunnen bijdragen aan het ontwerpen, realiseren en exploiteren van succesvolle mobiliteitshubs.
- Leidraad sturing en bekostiging (wijk)hubs in gebiedsontwikkeling
In de planontwikkeling van hubs wordt met regelmaat gediscussieerd over wie ontwikkelt en/of exploiteert, alsook hoe risico’s worden verdeeld tussen overheid en betrokken ontwikkelaars en/of beoogde dienstverleners. In samenwerking met Natuurlijk!Deelmobiliteit wordt er een Leidraad ontwikkeld die het doel heeft om de overheden die betrokken zijn bij de ontwikkeling van hubs, een goede afweging te kunnen laten maken over de rol van de overheid, verantwoordelijkheden, risicoverdeling gedurende ontwikkeling en exploitatiefase van deze hubs. Het beoogde resultaat is een praktische leidraad geschreven voor primair de ruimtelijke professionals inclusief een referentie business case voor een paar varianten en handreiking.
- Opzetten van een community en inventarisatie stand van zaken
Met alle gemeenten die hubs realiseren in het kader van de ontsluiting woningbouw willen we een community opbouwen. Dit is een vervolg op de vorig jaar gehouden bijeenkomsten. Dit betekent dat er regionale en/of landelijke bijeenkomsten met gemeenten en provincies georganiseerd worden specifiek gericht op het thema hubs in het kader van gebiedsontwikkeling. Daarvoor gaat het programmateam inventariseren waar de gemeenten staan qua ontwerp- en/of realisatiefase en de plannen die daarvoor zijn gemaakt.