Nieuwsbericht

'Hoe houden we de regio bereikbaar, aantrekkelijk en leefbaar?'

Profielfoto van Kennisplatform CROW
12 augustus 2024 | 1 minuut lezen

De Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen is gastheer van het Nationaal Verkeerskundecongres 2024. Ter voorbereiding van het NVC sprak wethouder van Arnhem Nermina Kundic over de ambities van de groeiregio.

Waarom is de Groene Metropoolregio gastheer van het congres?

De regio Arnhem-Nijmegen groeit. Er komen meer huizen, banen, bedrijven en mensen bij. Dat betekent ook meer verkeer. Om de regio bereikbaar, gezond en groen te houden, moeten we actie ondernemen. Anders worden we onbereikbaar. Dat geldt voor de steden, maar net zo goed voor de kleinere gemeenten in de regio. Tientallen jaren geleden werd er dan vooral naar de auto gekeken. Dat kan nu niet meer, we kunnen dit niet alleen maar oplossen met meer wegen. We moeten ook aandacht hebben voor bereikbaarheid te voet, per fiets en met het openbaar vervoer.

Wat zijn de grootste uitdagingen voor mobiliteit in de gemeente voor de komende periode?

De grootste uitdaging is de regio bereikbaar, aantrekkelijk én leefbaar houden, terwijl we 60.000 nieuwe woningen met bijbehorende werkgelegenheid en voorzieningen gaan toevoegen. Dat lukt niet als we op de oude voet verder gaan. We moeten verder kijken dan alleen bereikbaarheid per auto. De auto blijft een handig vervoersmiddel, maar krijgt een minder dominante positie op de weg en in onze straten. Dan moeten wel de beschikbare alternatieven van goede kwaliteit zijn. Het maken van integrale afwegingen tussen mobiliteit, ruimte, circulariteit en andere belangen wordt steeds belangrijker.

Lees het volledige interview op de website van het NVC.