Terugblik op bijeenkomst Lopen naar ov-haltes

CROW hield op donderdag 27 maart in Utrecht een bijeenkomst over lopen naar ov-haltes. Hierbij waren zowel werknemers van vervoerders als ambtenaren van gemeenten, provincies en vervoerregio’s aanwezig om kennis en ervaringen te delen. We kijken terug op drie interessante presentaties en een levendige discussie.
Emile Oostenbrink van CROW haalde in zijn presentatie het werk van Helge Hillnhütter aan over het belang van een aantrekkelijke looproute naar de ov-halte. Daarnaast besprak hij de ontwerpeisen uit de Ontwerpwijzer voetgangers. In de discussie hierover kwam ook het design for all-principe ter sprake. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om voldoende bankjes te plaatsen in het kader van de ontwerpeis ‘begaanbaarheid’. De gemeente Amsterdam heeft onlangs de beleidsregel ingesteld dat de inrichting van de openbare ruimte prettig moet zijn voor jonge vrouwen. Hierachter gaat dezelfde gedachte van design for all schuil, maar dan specifiek gericht op sociale veiligheid.
Zebrapad over HOV-baan
De presentatie van Mark Degenkamp (Vervoerregio Amsterdam) richtte zich op de regionale aanpak van de vervoerregio voor lopen. Onderdeel daarvan zijn data-analyse om zwakke plekken in kaart te brengen en gedragsinterventies. In de discussie ging het onder andere over het feit dat een zebrapad over een busbaan steeds meer als een plus wordt beschouwd. Dat geeft aan dat professionals steeds vaker kijken naar de hele mobiliteitsketen, in plaats van naar één schakel. Een ander discussiepunt was het kruisen van netwerken. Wat gebeurt er als een hoofdlooproute of doorfietsroute kruist met een HOV-lijn? Dat kan immers leiden tot lang doorwerkende vertragingen in het ov. Om die reden krijgt het HOV dan ook voorrang.
100 opstapplaatsen in plaats van 35 haltes
Tot slot informeerde Peter Heuven van de gemeente Schouwen-Duivenland de deelnemers over de investeringen in de combinatie ov en loopvriendelijke infrastructuur op het Zeeuwse eiland. Hierbij kijkt de gemeente niet naar aparte haltes maar naar de hele ov-keten. Peter vertelde onder andere over de omslag naar vraaggestuurd openbaar vervoer, als onderdeel van het Wmo-vervoer, wat de mogelijkheid biedt om opstapplaatsen te creëren op locaties die logisch zijn voor de gebruikers. Voor de reizigers is het grote voordeel dat er nu meer dan 100 opstappunten zijn in plaats van 35 haltes. Ook kwam het transferium in Renesse aan de orde met de aantrekkelijke looproute die de voetgangers als vanzelf naar de dorpskern leidt.
Lopen in het kader van toegankelijkheid
Uit de discussie kwam onder meer naar voren dat gemeenten looproutes naar ov-haltes vooral bezien vanuit het thema toegankelijkheid. Eindhoven heeft inmiddels een masterplan tot 2050 met daarin een voetgangersnetwerk en een HOV-netwerk die elkaar kruisen op bepaalde plekken. Er is budget vrijgemaakt en een ambtenaar is begonnen met de uitvoering van het beleid. Ook de gemeente Groningen heeft een visie op lopen ontwikkeld die zich met name richt op woonwijken. De route naar de ov-halte is een van de vervolgstappen. De uitdaging is nog waar te beginnen.